Portraits @Merel Hart

MARLON

27 – 1060 

Ik kom uit Brazilië en ik ben opgegroeid in een volkswijk in de maatschappelijke situatie van Rio. Ik kwam in verschillende wijken en verschillende milieus. Ik kon ’s ochtends in een favela afspreken met een vriend en ’s avonds naar een vergadering gaan in een rijke buurt. Dat heeft me geleerd om tolerant, empathisch en respectvol te zijn.  

Op 17-jarige leeftijd moest ik voor mezelf en mijn broertje zorgen. Ik ben beginnen werken in een immobiliënkantoor dat gerund werd door vrienden van onze familie. Ik wilde iets terugdoen en daarom volgde ik avondcursussen marketing om hen te helpen nieuwe strategieën te ontwikkelen. Daarna werkte ik in een bouwbedrijf, op de verkoopafdeling. De directeur nam me vervolgens mee naar de concurrentie. Al deze professionele ervaringen hebben mij geholpen om te groeien. Ik heb zelfs nog een pluim op mijn hoed gezet met een MBA-opleiding in projectmanagement. Ik was er erg trots op dat ik tot dit punt ben gekomen.

En toen ontmoette ik Carolina tijdens het carnaval. Zij woonde in België. Na een langeafstandsrelatie besloten we om samen te gaan wonen. Ik heb me in dit avontuur geworpen. In augustus 2016 ben ik in Brussel geland. We moesten het hoofd bieden aan veel administratieve rompslomp. Uiteindelijk zijn we getrouwd. Maar het was een uitdaging om mij ook professioneel te kunnen ontplooien. Ik kon mijn vaardigheden niet gebruiken, want mijn diploma’s werden niet erkend. Ik heb als interim gewerkt en ik kreeg vreselijke opmerkingen naar mijn hoofd, zoals: “Je wordt hier niet betaald om na te denken!” Ik had het gevoel dat ik opnieuw van nul moest beginnen, alsof ik weer een kind was.

Toen ik bij ART2WORK aankwam, had ik dus een grote behoefte aan motivatie en steun om het Belgische systeem te begrijpen. Wat moet je schrijven in een motivatiebrief? Hoe kan ik mijn cv zo goed mogelijk maken? Wie zijn de instanties die mij kunnen ondersteunen? Ik wist wel wat ik moest doen, maar niet hoe ik dat op een efficiënte manier kon doen!

Vandaag, na bijna 2 jaar in België, droom ik weer van mijn toekomstige job. Ik wil dat dit werk me nieuwe dingen kan leren, zodat ik gelukkig kan zijn en dat die vreugde overslaat op de mensen om me heen. Ik wil dat mijn job me in staat stelt een maatschappelijke opdracht te volbrengen, zodat ik kan werken aan een rechtvaardigere samenleving.

July 2018

Marlon travaille aujourd’hui pour l’asbl Le Pont des Arts en tant que chargé de coordination et ressources humaines.