Portraits @Merel Hart

YVAN

26 – 1050

Als klein kind op school vond ik het leuk om lol te trappen. Dat is mijn grappig kant. Maar ik moest blijven zitten in het zesde leerjaar, omdat ze vonden dat ik niet matuur genoeg was.

Mijn schoolcarrière is nogal chaotisch verlopen. Ik heb op verschillende scholen gezeten, ik heb verschillende richtingen gevolgd en ik ben uiteindelijk volledig gestopt met school in 2011. In 2012 ben ik met mijn oom en tante naar Panama gegaan. Ze namen me mee om van omgeving te veranderen, om met mij te praten en om me meer open te stellen naar de wereld. Dat deed me veel deugd. Toen ik terug thuis kwam, was ik vastbesloten om mijn diploma middelbaar te halen. Ik heb me ingeschreven in een privéschool en ik veranderde van een relschopper naar een vlijtige leerling.

Ik ben afgestudeerd in 2015. Ik ging op zoek naar werk, ik volgde hier en daar een opleiding, maar ik vond mijn plaats niet. Gaandeweg belandde ik in een depressie. Ik deed niets meer omdat ik tegen mezelf zei dat het geen nut had, dat ik toch niks kon. Het was een vicieuze cirkel. Mijn moeder verplichtte me om naar de Mission Locale van Elsene te gaan. Ze lieten me een rollenspel van een sollicitatiegesprek doen en daaruit kwam dat ik een laag zelfbeeld had. Ze raadden me aan om naar ART2WORK te gaan.

Eigenlijk had ik een groot gebrek aan motivatie en zelfvertrouwen, ik besefte onvoldoende dat ik een stevige basis heb. Dankzij ART2WORK ging ik weer geloven in mezelf en als ik er zin in heb om iets te doen, dan doe ik het ook!

Maar eerst moet ik mijn rijbewijs halen. Ik heb altijd al van auto’s gehouden en ik ben echt wel in staat om dat papiertje te halen. Dan ik wil ik een job vinden. Ik heb zin om voor mezelf te beginnen, om mezelf te bewijzen, zodat mensen fier op mij kunnen zijn. Mijn droom is autohandelaar te worden. Daarnaast wil ik gelukkig zijn, een eigen thuis hebben, een gezinnetje, een rimpelloos leventje.

Vandaag zie ik het leven veel zonniger in. Ik draag mijn verleden nog met me mee, maar daardoor kom ik beter vooruit. Ik hou meer van mezelf. Soms kijk ik in de spiegel en vind ik mezelf mooier. Soms vraag ik me zelfs af of ik het wel ben. Zonder een ‘dikke nek’ te zijn.

July 2018