© Julie Lefèvre

HAMZA

23 – 1000

Toen ik nog klein was, dwong mijn broer me om me in te schrijven in de Brussels Boxing Academy. In het begin was het hard. Ze stelden hoge eisen. Het was fysiek heel zwaar. Maar mijn broer geloofde in mij en bleef me aanmoedigen en op den duur begon ik het gewoon te worden. Het heeft me geholpen om kalmer te worden. Voordien kon ik niet stilzitten. Ik kreeg daardoor ook een gezondere levensstijl, want ik was nogal dik. Ik ga er nu elke dag naar toe en als ik niet ga, voel ik me niet goed in mijn vel.

Met de club hebben we een aantal trektochten in de bergen gedaan. We gingen op pad met een tiental jongeren en twee begeleiders. Die tochten, dat was enorm belangrijk voor mij. Het stelt je in staat om weer jezelf te zijn, om na te denken over wat je allemaal gedaan of niet gedaan hebt … Je wordt echt afgesneden van de maatschappij. Het helpt je om je volledig leeg te maken. Hier krijg je geen vijf minuten rust, alleen al door je telefoon. In de bergen is er geen netwerk.

Momenteel werk ik halftijds in de Brussels Boxing Academy. Ik werk samen met de jongeren uit de wijk. Omdat we hetzelfde leven hebben geleid, kan ik hen helpen om dezelfde fouten te vermijden. Ikzelf had het ook beter kunnen doen, maar het is oké. Ik ga een opleiding volgen om opvoeder te worden. In augustus start ik met volwassenenonderwijs en ik ben echt van plan om dit diploma te halen. Ik heb tegen mezelf gezegd: dit gaat me lukken.

Ik wil ook graag mijn diploma als sportbegeleider halen aan het ADEPS om zelf trektochten te organiseren. We krijgen veel aanvragen van jongeren uit de buurt die op stap willen gaan. En ik wil ook het Europees EHBO-brevet behalen.

Eigenlijk zou ik moeten beginnen met lezen. Na een nogal ingewikkeld schooltraject heb ik uiteindelijk mijn middelbaar diploma gehaald, maar ik heb nooit een cursus geopend. Ik heb alleen maar geluisterd, dat is alles. En het gebeurde zelden dat ik iets opschreef. Als ik opvoeder wil worden, dan zal ik moeten beginnen met lezen en schrijven ...

Dit alles betekent veel voor mij, voor mijn ontplooiing.

April 2018