© RACHIDA Soufiane - YASMINE Hajji - AHSAN Ahmed Siddiqui

ADELE

27 ans – 1080

ADÈLE is opgegroeid in Genève, in een bijzondere wijk die Ilôt 13 wordt genoemd. In het begin waren dat jongeren die een leegstaand gebouw inpalmden tot het moment dat dit een kantoor met parking zou worden. Het leven nam er weer zijn loop en de activiteiten van mensen en verenigingen liepen zo goed, dat het gebouw niet meer afgebroken werd. Uiteindelijk woonden er 200 mensen bij elkaar, die zichzelf organiseerden. Voor kleine dingen kwam de politie niet naar Ilôt 13. Het devies was: "Regel dat maar onder elkaar!"

"Die plek heeft een invloed gehad op de manier waarop ik kijk naar de stad, want ik kende al mijn buren. Vanaf mijn vijftiende realiseerde ik me dat mijn leven anders was dan de rest van de wereld. Ik voelde me beperkt, ik had de indruk dat ik alles al had gezien. Ik wilde toen al andere plekken opzoeken, andere realiteiten meemaken. Maar het voorbeeld van mijn moeder maakte me duidelijk dat ik eerst mijn studie moest afmaken. Mijn moeder ging weg met mijn vader toen zij nog maar net achttien was. Ze heeft niet gestudeerd, geen diploma gehaald. Ze heeft gewerkt in cafés en daarna als secretaresse. Stukje bij beetje kreeg ze meer uitgebreide taken die haar meer interesseerden, maar ze werkt nog steeds voor hetzelfde loon. Iets typisch van Zwitserland is dat je een paar maanden naar het buitenland mag gaan als je goede punten haalt op school. Dus deed ik het nodige en ik ben twee keer drie maanden naar het buitenland geweest. Uiteindelijk, toen ik negentien was, besloot ik om naar België te gaan om Kunst in de Stedelijke Ruimte te studeren in La Cambre. Die school beviel me omdat ik er allerlei dingen kon uitproberen. Ik heb mezelf ontdekt. Maar ik had ook zin in een praktijk die me meer in contact bracht met de realiteit. Daarom heb ik daarna nog een master Stedenbouw in Rijsel gedaan. Vandaag werk ik halftijds voor het studiebureau ERU en voor de vereniging Habitants des images. Ik heb een vergadering met een burgemeester en daarna leid ik een workshop met jongeren. Ik vind het heerlijk om van de ene naar de andere wereld te gaan, tussen het reële en het abstracte, tussen pragmatisme en creativiteit. Door in contact te komen met verschillende realiteiten kan ik mijn horizon verbreden, dingen relativeren en bepaalde mechanismen beter begrijpen. Ik zou ook graag een impact hebben. Ik wil niet alleen in mijn artistieke bubbel zitten."


ADÈLE en MÉLANIE volgen de kunstopleiding aan La Cambre. Ze ontmoeten elkaar tijdens de lessen ‘Performance’. “Dat is een intensieve cursus waar je jezelf in vraag stelt, waar je zelf risico’s neemt door op een podium te gaan staan.” Ze willen allebei in contact staan met de realiteit. Ze hebben dezelfde wensen, dezelfde manier om mensen en projecten te benaderen. Ze wachten het einde van hun studie niet af en starten met een ‘buurtdagboek’. Een participatief, collectief verslag, uitgewerkt op basis van een vijftigtal workshops met een gevarieerd publiek van verschillende vzw’s.

Ze gaan op zoek naar participatieve fondsen. “Gelukkig waren er mensen die ons vertrouwen”. La Maison des Femmes van Schaarbeek en de vzw Entre-Deux steunen het project. Vrienden en familie helpen eveneens. “We steunden op mensen die we kennen. Het was een basis om te beginnen.” Het ingezamelde geld wordt gebruikt om de eerste twee edities te drukken. “Het was veel vrijwilligerswerk. In het begin werden we niet betaald. En beetje bij beetje kregen we andere bestellingen.” Het dagboek wordt een van de vele projecten. En ze richten uiteindelijk ook de vzw Habitants des images op.

Habitants des images is de link tussen de stad en de kunst.
Habitants des images is de zoektocht naar het beeld van de bewoners van deze stad.
Meer info habitants-des-images.be

MÉLANIE & ADÈLE hebben eind 2016 een stek gevonden in OFFICE2START en zijn van plan om hier binnenkort hun workshops te organiseren..
ADÈLE probeert onbekende terreinen te verkennen, om opnieuw dingen te leren, om te innoveren, om niet te verstarren, om nooit dat schitterende vermogen om je aan te passen kwijt te raken.