LOUTFI

27 ans – 1030

LOUTFI stopte met school in het vijfde middelbaar. Hij werkte vijf jaar als interim en daarna als koerier. Vandaag maakt hij deel uit van het technisch team van ART2WORK. Tegelijkertijd ontwikkelt hij zijn eigen project om een structuur op te richten voor de organisatie van evenementen in België en Marokko. Om zich daarop voor te bereiden volgde hij BUS2START, een programma dat mensen begeleidt die de sprong wagen. 

Waar woon je?
Ik heb altijd in Schaarbeek gewoond. Daar speelt mijn leven zich af, wonen mijn vrienden, ga ik om met mijn buren. Het is een multiculturele gemeente, waar je veel kunt leren.

Wat heb je er geleerd?
Geduld, vastberadenheid, de wil om te slagen.

Waarom zeg je dat je vastberadenheid daarvandaan komt?
Het is een heel populaire gemeente. Als je er opgroeit, dan wil je er snel weer weg. Er zijn goede en slechte kanten. Alles kan een kracht zijn, als je die weet te gebruiken.

Waarvan droomde je toen je klein was?
Ik wilde multimiljonair worden, mijn eigen boot hebben. Daar droom ik nog steeds van, maar een beetje minder. Ik heb altijd gevonden dat ik meer verdiende dan ik had. Ik dacht dat ik een goede baan zou hebben. Ik zag mezelf als psycholoog.

Waarom wilde je psycholoog worden?
Ik heb graag contact met mensen. Ik was animator toen ik jong was. Ik heb veel geleerd van kinderen. Via kinderen leer je veel over volwassenen.

Waarom ben je gestopt met school?
Dat is persoonlijk, maar ik geloof niet in de schoolse structuur. Voor mij is dat een slachthuis. Ze geven geen kennis meer door, het is lopendebandwerk. Een leerkracht, vijftig kinderen, je krijgt les en daarna is het pompen of verzuipen.

Wat zou je adviseren aan jongeren die willen stoppen met school?
Ik zou zeggen dat ze een echt vak moeten leren. Want er zijn beroepen die nooit zullen verdwijnen. Er zal altijd een bakker of een beenhouwer nodig zijn. Je moet dat ook zeggen tegen kinderen. Soms houden ze niet van lezen en schrijven. Je moet niet tegen hen zeggen dat ze ingenieur zullen worden. Want uiteindelijk valt dat alleen maar tegen. Logisch dat je dan op jezelf neerkijkt.

Sinds wanneer wil je je eigen bedrijf starten?
Ik wil al mijn eigen baas zijn sinds ik klein ben. Ik heb altijd gedacht dat ik bij anderen terecht kan voor de dingen die ik niet zelf kan. We zijn met zeven miljard en ik heb makkelijk contact met mensen. Dat heb ik altijd gevonden, want zo stond ik mijn mannetje op straat. En nu wordt het tijd om de sprong te wagen. ART2WORK heeft mijn oude dromen nieuw leven ingeblazen, dingen die ik had laten ontsnappen.

Wat heeft je dromen nieuw leven ingeblazen?
Het was lang geleden dat ik mezelf een uitdaging had gegeven. En het feit dat iemand kon geloven in een project waar ik in geloof, dat gaf me vertrouwen. Het idee sprak zo'n beetje iedereen bij ART2WORK aan en daardoor werd ik gemotiveerd om het op zijn minst te proberen.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Dan zit ik in het Conrad Hotel, op de hoogste verdieping, in mijn koninklijke suite ... Nee, eerlijk, als het project concreet is over 10 jaar, dan ben ik de gelukkigste man op aarde.

Wat is voor jou een zakenman?
Dat is iemand die er meer in gelooft dan iemand anders. Iemand die meer zijn eigen weg volgt dan anderen. Iemand die dingen op een bepaalde manier ziet en die er alles voor doet om ervoor te zorgen dat het gaat zoals hij wil. Je moet egoïstisch zijn om een zakenman te zijn. Anders moet je maar voor anderen gaan werken.