© RACHIDA Soufiane - YASMINE Hajji - AHSAN Ahmed Siddiqui

MELANIE

27 ans – 1030

MÉLANIE groeide op in Bretagne, aan de Côtes-d’Armor. Haar Belgische ouders ontmoetten elkaar tijdens hun studie voor dierenarts en grepen de kans om voor een Franse coöperatie te gaan werken. Ze emigreerden, vestigden zich in Frankrijk en kregen vier kinderen. Het is het platteland, de natuur, weinig gevaar. Iedereen kent iedereen. Bega je een stommiteit, dan weet iedereen het meteen.

“Al sinds ik klein ben, wil ik iets artistieks doen. Ik was gefascineerd door mijn grootmoeder die styliste was. Ik was enorm onder de indruk van haar persoon en haar ontwerpen. Ik voelde een artistieke flair, bepaalde gevoeligheid. Mijn ouders wilden dat ik wetenschappen ging studeren. Ze vergeleken me met mijn twee jaar oudere zus die geneeskunde heeft gestudeerd. Ik weigerde, ik wilde niet hetzelfde doen als zij. Je weg helemaal uitgestippeld, dat is niets voor mij. Ik heb moeten vechten om geen wetenschappen te moeten volgen. Ik ben sterker geworden door die strijd. Ik heb alles gedaan om te tonen dat ik zeker was van mijn keuze. Mijn vader bepaalde veel zaken op basis van onze schoolresultaten. Opeens haalde ik de hoogste punten van mijn klas en had hij niks meer te zeggen. Ik speelde zijn spel mee om te bereiken wat ik wilde.”
ADÈLE en MÉLANIE volgen de kunstopleiding aan La Cambre. Ze ontmoeten elkaar tijdens de lessen ‘Performance’. “Dat is een intensieve cursus waar je jezelf in vraag stelt, waar je zelf risico’s neemt door op een podium te gaan staan.” Ze willen allebei in contact staan met de realiteit. Ze hebben dezelfde wensen, dezelfde manier om mensen en projecten te benaderen. Ze wachten het einde van hun studie niet af en starten met een ‘buurtdagboek’. Een participatief, collectief verslag, uitgewerkt op basis van een vijftigtal workshops met een gevarieerd publiek van verschillende vzw’s.

Ze gaan op zoek naar participatieve fondsen. “Gelukkig waren er mensen die ons vertrouwen”. La Maison des Femmes van Schaarbeek en de vzw Entre-Deux steunen het project. Vrienden en familie helpen eveneens. “We steunden op mensen die we kennen. Het was een basis om te beginnen.” Het ingezamelde geld wordt gebruikt om de eerste twee edities te drukken. “Het was veel vrijwilligerswerk. In het begin werden we niet betaald. En beetje bij beetje kregen we andere bestellingen.” Het dagboek wordt een van de vele projecten. En ze richten uiteindelijk ook de vzw Habitants des images op.

Habitants des images is de link tussen de stad en de kunst.
Habitants des images is de zoektocht naar het beeld van de bewoners van deze stad.
Meer info habitants-des-images.be

MÉLANIE & ADÈLE hebben eind 2016 een stek gevonden in OFFICE2START en zijn van plan om hier binnenkort hun workshops te organiseren.
MÉLANIE ontsnapte aan haar stadje en ging naar de kunstopleiding van Quimper en vervolgens naar Brussel voor een master Fotografie aan La Cambre. Terug naar de bron.